Till senaste kommentaren

Skador på tomat - kan det bero på KRAV-näring?

Jag har använt biologiska tomatnäring och är mycket missnöjd eftersom bladen nu har krullat ihop sig och plantan nu har slutat utvecklats.
Flaskan har nummer 291315.
Finns det något sätt att rädda växtligheten så att vi kommer att få tomater?
Eva-Lena Ring Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Utifrån enbart beskrivningen går det inte att säga något säkert om vad som hänt med dina tomater. Hur vida plantorna repar sig eller inte beror på vad de råkat ut för. Du kanske har följt senaste debatten om rester av växtskyddsmedel i KRAV-näringar? Vi vet inte idag om skadorna är kopplade till några ogräsmedelsrester i näringen, det finns dessutom fler saker som orsakar att bladen rullar ihop sig.
  Vi håller på att analysera alla våra KRAV/Eco produkter för att få svar på detta. Nedan finns lite information om alternativen som kan ge skador på främst tomat.
  Vi har sålt 20 160 flaskor av vår Biologiska Tomatnäring under de senaste 5 åren och haft en reklamation tidigare.

  Skador på tomat
  Påverkan från ogräsmedel
  Tomatplantor som har omvridna bladskaft, missbildade blad och parallelnervighet kan ha påverkats av ogräsmedel. Dessa skador uppkommer oftast upp plötsligt och på den nyare tillväxten på plantan.
  Exponeringen av ogräsmedel kan komma från olika källor. Det finns konstaterade fall med rester av ogräsmedel i substrat som innehåller kompost. Det kan också bero på vindavdrift från närliggande fält som sprutats med ogräsmedel (eftersom kunder i detta fallet är spridda i olika delar av Norden är detta dock inte troligt i dessa fallen). Det vi nu undersöker är då om källan kan vara vinass.
  Fysikaliska skador
  Låga nattemperaturer (speciellt en stor skillnad mellan dag och natt) kan göra att bladen rullar ihop sig uppåt.
  Liknande typ av skador kan ses om plantan snabbt förlorar bladmassa.
  Tomatplantor som utsätts för stark vind kan också få hoprullade blad.
  Om plantan utsätts för torka, speciellt i samband med låg luftfuktighet, kan den rulla ihop bladen för att minska avdunstningen från bladen.
  Samtliga av de fysikaliska skadorna kan oftast ses både på unga och äldre blad.
  Övergödning
  Det är alltid viktigt att följa den dosering som finns på etiketten. I alla näringar så finns det salter och om man övergöder med biologisk näring så kan detta också orsak skador på växterna. Dessa skador går dock att skilja från skador av ogräsmedel.
  Virus
  Det finns några olika virus som kan orsaka skador på tomat. De skador som uppstår är väldigt lika de skador som syns vid skador från ogräsmedel, och syns också på nytilllväxt. Dessa skador kommer dock ofta mer gradvis på plantorna. Om ocertifierat frö eller ”eget” för från tomater köpta i livsmedelsbutik har används ökar risken för att det kan vara virus.
  Skadedjur
  Sugande insekter t.ex. löss kan också leda till att t.ex. skottspetsar deformeras. Löss är dock oftast synliga med blotta ögat redan vid tidiga angrepp.
  Tidiga angrepp av spinn är oftast gula små fläckar på bladen, i senare skede är det tydligaste tecknet att man kan se ett tunt ”spindelväv” oftast i yttre delar av skotten. Djuren är dock små och kan vara svåra att upptäcka utan lupp.

  Här finns lite information från ​Jordbruksverket​​​.

  MVH Anna
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.