Gödning



  1. Svampmedel för Thuja respektive något mot spindlar? Har inte fått det än men vill ha i beredskap.
  2. Jag har läst på er hemsida och på kartong för Substral Rosgödsel 1,7kg och där stör att man kan gödsla mellan mars och oktober samt att det håller i 3 månader.
    Betyder detta att jag fr o m mars kan gödsla var 3:e månad och att sista gödningen skall kunna ske i oktober, men är effekten de sista 2 månaderna då sas förlorade dvs under nov-dec?
  3. Besprutningsmedel i form av tillväxtstimulator för frostskadad Thuja.
  4. För några år sedan köpte jag 20 smaragd Thujor som mår bra ända till grannen ifjol planterat syrener på andra sidan häcken. Jag är livrädd för att få in skott i min häck och att syrenernas långa rötter skall konsumera mitt vatten. Jag har funderat p att ta s k Platon skiva som är i plast för isolering och ca 50 cm hög och försöka få ned denna i mitt grävda dike. Tror ni det kan vara lämpligt eller har ni bättre förslag.
  5. På min en inköpt för 10 år sedan har jag fått Hagtornsrost. En granne 40 m bort har en Hagtornsbuske som kan vara värd för svampen. Vad skall jag göra?
    Skall jag peta bort svampen från grenarna, klippa av Enens grenar eller vad. Bör något göras åt Hagtornsbusken också?
Johan Baeckström

Kommentarer

  • Hej,
    1. Nej, vi har inget svampmedel alls och inte något mot spindlar.
    2.Rosgödsel, det räcker med att gödsla 1 eller 2 gånger/säsong. Jag brukar gödsla 1 gång när rosorna vaknar till på våren och eventuellt 1 gång till i juli/augusti.
    3.Detta har vi inte.
    4. Alltid svårt att skydda sig mot syrenens rötter, men ert förslag låter väldigt bra tycker jag.
    5. Här fick jag googla, se nedan svar från en biolog:
    Livscykeln är mycket spännande, eftersom svampen värdväxlar mellan olika livsstadier. På enen har hagtornsrost sina vintersporer. De bildar geléartade ’horn’ vid fuktig väderlek. I detta stadium kallas svampen för ’eldtungesvamp’ på engelska. När hornen gror bildas så kallade basidiesporer, som infekterar hagtorn. Där utbildas svampens ’skålroststadium’ som ser helt annorlunda ut. Nu måste vi istället leta efter rostfärgade gropar på hagtornens blad. Svampen infekterar dock också hagtornets fruktämne, som sväller upp och får vita ’sportuber’. Ur dessa utsöndras sporerna som sedan infekterar enar.
    I enarna lever hagtornsrost i flera år, men angreppen på hagtorn är ettåriga. Sporer från hagtorn kan inte smitta hagtorn, utan skålrostsporerna överlever bara på enar. Svåra angrepp uppstår därför bara om enar och hagtorn växer i närheten av varandra. För enens del leder in hagtornsrost till några större effekter, men om svampen breder ut sig i ett hagtornsbestånd kan konsekvenserna bli stora eftersom hagtornet förlorar alla infekterade fruktämnen.
    Helena

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.