Gräs

Hej. Bor i Göteborg. Har vertikalskurit gräsmattan kring månadsskiftet sep-okt (2 v sedan). Slängde ut gräsfrön (extra green) o därefter toppdressade, ca 8 st 40l påsar på 100 m2 o tryckte till. Regnade dagen efter o sedan var det regn i stort dagligen från o till samt bra med fukt på natten. Inte regnat sista 4-5 dagarna, men har vattnat sparsamt för att hålla fukt. Temp första 10 dagarna 10-14 grader på dagarna. Sista dagarna har det varit kallare. Inte ett enda grässtrå har kommit!!??. Vad är felet? Skulle jag vattnat mer, är det lite för kallt, skulle jag stödsått EFTER efter toppdress (ca 0,5  cm till max 1cm dress) o inte tvärt om (har kvävt gräset??) kommer det komma när vädret blir varmare mm?
mvh Pierre
Pierre Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Beroende på vilket gräsfrö man valt så tar det mellan en knapp vecka upp till en månad för att se resultat. Under denna tid är det otroligt viktigt att såbädden inte torkar ut, utan den måste hållas konstant fuktig. Jordtemperaturen får heller inte understiga 8 grader. Weibulls Extra Green kan ta upp till en månad på sig att gro då det är ett av våra långsamt växande blandningar så ha tålamod!

  Dock är gräsfrön ljusgroede frön och behöver ljus för att gro. Mylla ner fröna försiktigt brukar inte vara några problem men har du lagt ett tjockare lager jord ovanpå så kan det göra att fröna inte gror. Det låter som ditt lager jord på fröna möjligen skulle kunna ställa till det lite, så det kan nog vara idé att justera det lite.

  Alla våra gräsfrön är vi enligt lag tvungna att skicka in till Jordbruksverket för grobarhetstester, så att det är fröna som är problemet är ytterst osannolikt. Då hade vi säkert även fått återkoppling från fler kunder. De testar även renhet, där renheten ska vara över 80 % och alla vårta batcher ligger långt över det värdet.

  Ett frö som håller på att gro som får torka ut kommer att dö. Det är därför viktigt att fortsätta hålla såbädden fuktig. Viktigt är även att man plattar till såbädden så fröet har mycket markkontakt.
  Vill du läsa mer om gräsmattor rekommenderar jag Weibulls och Olle Berg.
  Anna
 • Tackar!
  Skall jag lägga på mer gräsfrön ovanpå eller hur tänker du kring justera lite?
  Skulle vara märkligt om det torkat ut om det ligger lite under ytan o det är konstant fuktigt i marken så här i oktober.
  Mvh Pierre
  Pierre
 • Hej,
  Sannolikt har det inte torkat ut utan det är för mycket jord ovanpå. Det kan absolut vara en bra idé att lägga på gräsfrön, men hösten kommer snabbt och det är en lite av en chansning att börja om nu då gräsfröna behöver ha en jordtemperatur på runt 8 grader för att gro. Vill man bättre sina odds vidd sådd nu kan man täcka området med fiberduk då även frost kommer ställa till det för frönas möjlighet att överleva när frosten kommer närmare.
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.