Till senaste kommentaren

Kan jag gödsla mina grönsaker med KRAV-godkänd gödsel utan risk?

Efter förra årets skriverier om vinass i gödning så funderar jag kring om jag kan använda KRAV-godkänd pelleterad gödsel till mina grönsaker utan risk.

Karin

Kommentarer

 • Hej,
  I pelleterad organisk växtnäring har man varken på laboratorier eller vid odlingsförsök kunnat detektera rester av bekämpningsmedel, även om den innehåller en liten del vinass.

  Att den pelleterade gödseln skiljer sig från den flytande organiska växtnäringen beror sannolikt på att framställningen sker på olika sätt. För att få fram råvara till den pelleterade organiska gödseln så tvättas sockerbetor, sönderdelas och pressas i sockerproducerande industrier för att få sockerbetasaft. Denna juice värms upp och vattnet avdunstas tills det förvandlas till melass. Melass används för sockerproduktion (kristalliseringsprocess) eller för jästkulturer.

  Sockerfri melass kallas vinass. Vinass värms upp igen och vattnet förångas tills grova kristaller av vinasse-kali dyker upp. Kristallerna tvättas, torkas och males till ett fint pulver. Kaliumsaltet som kristalliserats består endast av 1% organiskt material.

  Bekämpningsmedelsrester, om de finns i vinassen, binder inte till salter, så de kan bara förekomma i 1% -fraktionen. Vi använder också en låg mängd i våra granuler av vinasskalium i formuleringen av produkten. Vinasse kalium som vi använder har kontrollerats och leverantören har bekräftat att det inte finns någon risk där.
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.