Välkommen till Weibulls kund- och supportforum!
Här kan du ställa frågor om odling, våra produkter, rapportera problem eller komma med förslag och idéer hur vi kan hjälpa dig att bli en bättre odlare.
Weibulls - I din trädgård sen 1870
Vi erbjuder ett brett sortiment inom portionsfrö, gräsfrö, jord och andra högkvalitativa trädgårdsprodukter!
Vi serverar både hemmaodlaren och den professionella användaren, med ett sortiment som är särskilt utvalt för att möta varje unikt trädgårdsbehov. Utforska vår webbplats för att hitta ett brett sortiment till din trädgård.
Dra nytta av vår kunskapsbank, fylld med informativa tips och praktiska råd för att optimera ditt trädgårdsarbete. Vi är här för att hjälpa dig att förvandla din trädgård till det gröna paradis du alltid drömt om.
För mer information, besök vår webbplats
Viss del av våra jordar lagras och bereds på hårdgjorda ytor där makadam är ett av materialen i ytan och det är troligt att stenar kan förekomma därifrån.
Vi kan inte garantera att det inte finns sten i jorden - det kan ingen tillverkare.
Dock har vi (och alla seriösa jordtillverkare) en mycket noggrann kontroll av alla råvaror i alla led där vi hanterar den.
Av en säck som jag solade fick jag ut 1 hink med stenar och träbåtar och trätrassel, den vägde dock inte mer än 4 kg..men hade hellre sett att det var jord som jag burit hem..än en massa utfyllnad som jag inte har någon nytta utav. Dessutom läste jag att man tänker byta ut torven med pappersmassa..men då är det sluthandlat med jord hos Er...jag är medlem i flera grupper om odling (tomat, gurka, chili och div odlingsgrupper om trädgårdsodling i allmänhet) och tillsammans i dom olika grupperna är vi tillsammans över 100 000 medlemmar i Sverige och vi ökar i medlemmar på nätet för varje vecka som går.
Jag kommer att lägga ut denna informationen varje vecka så ingen missar detta nya påfund med papper i jordar...det är helt vansinnigt då inga växter varken blommor eller grödor mer bra av pappersmassa.
Bara att se när man sår frön i pappersbruket i stället för vanliga plastkrukor...det är en markant skillnad på växternas utveckling, då växterna ser både krumna och misshandlade ut och utvecklas inte i samma takt som i plastkrukor...detta diskuteras ofta i grupperna på nätet, då framförallt nya medlemmar frågar vad dom gjort för fel när deras plantor inte ser välmående ut..och flera utav oss mer rutinerade odlare uppmanar de mer orutinerade att byta till plastkrukor så löser sig deras problem.
Att då se att ni tänker tillsätta pappersmassa i jorden är inte så att man jublar..allt handlar om utfyllnad och pengar för producenterna. Visst om det ni visar sig att torv inte är miljödugligt så må det vara bra att man reagerar...men vart har jorden tagit vägen i era säckar..mestadels är ju torv...man kanske ska ta sig en funderare att det är JORD kunderna vill köpa..inte torv. Vattnar man en kruka med Er "jord" nu förtidspension så sjunker halva"jord" volymen ner till hälften oga av all torv som ni har fyllt ur säckarna med. För 10 år sedan så var det mer jord i säckarna och mindre torv, sten och trädbitar.
Vi odlar vill ha jord..inte torv, sten och träbitar och DEFINITIVT INTE TRÄMASSA från pappersindustrin.
Jag hoppas att Ni verkligen tänker om och börjar leverera jord i stället för massa billig ersättningsnivåer i era påsar.
Jag kommer nu lägga ut detta i alla grupper och uppmana till vaksamhet.
Jag köper numera riktig jord från jordförbättringsfirmor eller hos kommunen som fpr jord över vid dukningar eller nör något nytt ska byggas (hus, fotbollsplaner, nys affärscentrum eller liknande) sedan hämtar jag gratis bränd hästgödsel. och blandar jorden ned..sedan sparar jag all jord från blomlådor/urnor och tomathinkar som jag odlar i och gör komposter och varvar med löv, gräs och bränd hästgödsel..kommer uppmana alla medlemmar i odlingsgrupper på nätet och kollonilotter att göra likadant för att få ut bästa resultatet för odling.
Vår kolonilott fick i helgen en lastbil full med fin åkerjord blandad med lite lerjord och imorgon kommer ett lass med ett par hundra kilo med bränd hästgödsel..slut på att köpa dyra "jordsäckar" med allt möjligt skit i som en odlare inte vill ha.
Hej Anette
Våra olika jordar sållas på olika sätt och har därför olika grov struktur. De flesta planteringsjordar sållas lite grövre och då kommer det med en del pinnar och småsten. Såjordar och dressjord sållas finare. Men det är ingen nackdel med lite skröfs i en planteringsjord utan ger jorden lite mer struktur och där med också luft och vattenfickor och hjälper jorden att dränera lite bättre. Självklart finns en gräns för hur mycket som ska komma med, men vi upplever att vi har kontroll. Det är inte bara för kunden den kostar med sten i jordsäckarna, utan när påsarna blir tyngre kostar transporterna också mer. Därför skulle vi aldrig medvetet stoppa i mer sten än nödvändigt. Naturlig jord är ju en blandning av mineraliskt material (lera, sand, grus och sten) med organiskt material (pinnar, humus) och porer. I våra jordar i påse är det mesta av det mineraliska materialet utbytt till torv som väger mindre och fungerar bra som substrat. Det hade aldrig gått att fylla en 40l säck med sand och lera för då hade säcken inte gått att hantera utan vägt närmare 100kg. Det är torven som utgör den stora volymen av en jordsäck i dagsläget, även om vi byter ut mer och mer till andra organiska material och komposter för att sänka andelen torv.
Pappersmassa är inget vi använder direkt i jordar. Däremot använder vi fibermull, som har sitt ursprung i massaindustrin. Det är fibrer från papperstillverkning som inte duger till papper. De tar vi emot för att sedan kompostera under minst en säsong. Resultatet kallar vi fibermull och är väldigt lik en vanlig grönkompost både i funktion, struktur och näringsinnehåll när den är en färdig kompost. Fibermull har vi använt i våra jordar i över 40 år och det är ett material vi är trygga med att använda.
Att använda naturliga råjordar och kompost och stallgödsel är en jättebra idé! Vi jobbar på samma sätt med våra anläggningsjordar som du kan köpa på släpvagn eller i storsäck på våra produktions anläggningar. Dock går det inte att stoppa dessa jordar i små påsar, helt enkelt pga av att de skulle väga alldeles för mycket både att transportera och att hantera för kunden. Ur hållbarhetssynpunkt hade det bästa varit om alla köpte anläggningsjord byggd på naturlig jord. Så är ju dock inte fallet och våra kunder förväntar sig att kunna hämta jord i säck från närmaste trädgårdshandel. Därför kommer vi fortsätta att tillverka jord med torv eller andra material som motsvarar torvens funktioner.
Tack för feedback!
Vi är som sagt en stor kollonilott med många som köper jordsäckar som levereras från jem och fix..när vi hade möte på kollomilotten kom detta på tal...att innehållet i säckarna har förändrats med mer sten, trätrassel och träpinnar och många utav oss..dom flesta har samma åsikt..framförallt att det är betydligt mer sten i innehållet i säckarna... givetvis utan någon större intelligens kan man räkna ut att säckens vikt fortare kommer upp i försäljningsvikt...hellre mer trassel och träbitar vore på sin plats, då det ialla fall multnar till jord till slut, men sten förblir kvar..vill vi ha sten i våra krukor. Bäddar eller odlingslådor kan vi tillföra det i stort sett gratis. Denna diskussion kom även upp i våran tomatklubb på nätet med drygt 40 tusen medlemmar och jag kommer vidarebefordra ditt svar som du skickade mig här ovan. MEN helt klart är att det är skillnad på innehållet nu och en tid tillbaka ( runt 1 år) vi kan inte vara så många som upplever samma sak. Jag och en medlen i kolonigruppen har båda sållat med våra egna sållådor och utav 1 påse jord var resultatet knappt 3 hinkar bra struktur på jorden och drygt 1 överfull hink med sten, träull och träbitar blev resultatet som bara vara att slänga ur i skogen.
Det går inte längre att använda er jord till att så frö och förodla, utan att sålla jorden först.
I våra sållådor är det ca 1 cm i varje ruta, ganska stora genomsläppta hål i rutnät så småsten och småpinnar ramlar igenom..och jag/vi är fullt medvetna om att lite trä och sten är bra för att få syre och struktur i jorden..men inte så mycket dom det blivit senaste året.
ÄR DET SÅ DET SKA BEHÖVA VARA?
NU FÖRSTÅR VI JU OKSÅ ATT VI BARA ÄR KUNDER OCH FÖRMODLIGEN INTE HÖRSAMMAS...men vi kommer starkt överväga att hitta annant märke och leverantör och ialla fall se om vi hittat något bättre.
Vi bestämde på kolonin att samköpa större leveranser för 4-5 år sedan och valet föll på Er, då vi tyckte att just Era säckar med planteringsjord var bäst...men vi får se vad nästa möte säger.
Jag och fler med mig nu testar andra märken och leverantörer.
Vi kommer också givetvis testa era säckar inför nästa säsong och jämföra med andra märken.
Såg även att vi i villa tidningen hade insändare där man önskade att dom kunde göra en test för oss odlare..vore intressant att veta vad dom kom fram till vilken planteringsjord som är bäst.
TACK för svaret..hoppas jag får ett bättre svar från Er Vänligen Anette
Vad har du köpt för jord, vilket märke, vart är jorden inköpt? kan du skicka oss bilder på jorden samt fram och baksidan av jordpåsarna.