Till senaste kommentaren

Kan större stenar förekomma i jorden?

Jag har hittat sten i jordpåsen. Kan jag reklamera den?

Kommentarer

 • Det är verkligen MYCKET ovanligt att det finns sånt som vi inte förväntar oss att finns i jorden som man köper.

  Viss del av våra jordar lagras och bereds på hårdgjorda ytor där makadam är ett av materialen i ytan och det är troligt att stenar kan förekomma därifrån.

  Vi kan inte garantera att det inte finns sten i jorden - det kan ingen tillverkare.

  Dock har vi (och alla seriösa jordtillverkare) en mycket noggrann kontroll av alla råvaror i alla led där vi hanterar den.
 • Om jag hittar stenar i jordsöckarna eller större träbåtar då ska det reklameras. Vi kunder köper säckar på 40-50 liter och då stenar väger mycket och ej kan användas i odling..så betalar vi för något som vi inte vi har någon användning av och som inte står med i innehållsflrteckningarna på påsarna.
  Av en säck som jag solade fick jag ut 1 hink med stenar och träbåtar och trätrassel, den vägde dock inte mer än 4 kg..men hade hellre sett att det var jord som jag burit hem..än en massa utfyllnad som jag inte har någon nytta utav. Dessutom läste jag att man tänker byta ut torven med pappersmassa..men då är det sluthandlat med jord hos Er...jag är medlem i flera grupper om odling (tomat, gurka, chili och div odlingsgrupper om trädgårdsodling i allmänhet) och tillsammans i dom olika grupperna är vi tillsammans över 100 000 medlemmar i Sverige och vi ökar i medlemmar på nätet för varje vecka som går.
  Jag kommer att lägga ut denna informationen varje vecka så ingen missar detta nya påfund med papper i jordar...det är helt vansinnigt då inga växter varken blommor eller grödor mer bra av pappersmassa.
  Bara att se när man sår frön i pappersbruket i stället för vanliga plastkrukor...det är en markant skillnad på växternas utveckling, då växterna ser både krumna och misshandlade ut och utvecklas inte i samma takt som i plastkrukor...detta diskuteras ofta i grupperna på nätet, då framförallt nya medlemmar frågar vad dom gjort för fel när deras plantor inte ser välmående ut..och flera utav oss mer rutinerade odlare uppmanar de mer orutinerade att byta till plastkrukor så löser sig deras problem.
  Att då se att ni tänker tillsätta pappersmassa i jorden är inte så att man jublar..allt handlar om utfyllnad och pengar för producenterna. Visst om det ni visar sig att torv inte är miljödugligt så må det vara bra att man reagerar...men vart har jorden tagit vägen i era säckar..mestadels är ju torv...man kanske ska ta sig en funderare att det är JORD kunderna vill köpa..inte torv. Vattnar man en kruka med Er "jord" nu förtidspension så sjunker halva"jord" volymen ner till hälften oga av all torv som ni har fyllt ur säckarna med. För 10 år sedan så var det mer jord i säckarna och mindre torv, sten och trädbitar.
  Vi odlar vill ha jord..inte torv, sten och träbitar och DEFINITIVT INTE TRÄMASSA från pappersindustrin.
  Jag hoppas att Ni verkligen tänker om och börjar leverera jord i stället för massa billig ersättningsnivåer i era påsar.
  Jag kommer nu lägga ut detta i alla grupper och uppmana till vaksamhet.
  Jag köper numera riktig jord från jordförbättringsfirmor eller hos kommunen som fpr jord över vid dukningar eller nör något nytt ska byggas (hus, fotbollsplaner, nys affärscentrum eller liknande) sedan hämtar jag gratis bränd hästgödsel. och blandar jorden ned..sedan sparar jag all jord från blomlådor/urnor och tomathinkar som jag odlar i och gör komposter och varvar med löv, gräs och bränd hästgödsel..kommer uppmana alla medlemmar i odlingsgrupper på nätet och kollonilotter att göra likadant för att få ut bästa resultatet för odling.
  Vår kolonilott fick i helgen en lastbil full med fin åkerjord blandad med lite lerjord och imorgon kommer ett lass med ett par hundra kilo med bränd hästgödsel..slut på att köpa dyra "jordsäckar" med allt möjligt skit i som en odlare inte vill ha.
  Anette högberg

 •  
  Hej Anette
  Våra olika jordar sållas på olika sätt och har därför olika grov struktur. De flesta planteringsjordar sållas lite grövre och då kommer det med en del pinnar och småsten. Såjordar och dressjord sållas finare. Men det är ingen nackdel med lite skröfs i en planteringsjord utan ger jorden lite mer struktur och där med också luft och vattenfickor och hjälper jorden att dränera lite bättre. Självklart finns en gräns för hur mycket som ska komma med, men vi upplever att vi har kontroll. Det är inte bara för kunden den kostar med sten i jordsäckarna, utan när påsarna blir tyngre kostar transporterna också mer. Därför skulle vi aldrig medvetet stoppa i mer sten än nödvändigt. Naturlig jord är ju en blandning av mineraliskt material (lera, sand, grus och sten) med organiskt material (pinnar, humus) och porer. I våra jordar i påse är det mesta av det mineraliska materialet utbytt till torv som väger mindre och fungerar bra som substrat. Det hade aldrig gått att fylla en 40l säck med sand och lera för då hade säcken inte gått att hantera utan vägt närmare 100kg. Det är torven som utgör den stora volymen av en jordsäck i dagsläget, även om vi byter ut mer och mer till andra organiska material och komposter för att sänka andelen torv. 
   
  Pappersmassa är inget vi använder direkt i jordar. Däremot använder vi fibermull, som har sitt ursprung i massaindustrin. Det är fibrer från papperstillverkning som inte duger till papper. De tar vi emot för att sedan kompostera under minst en säsong. Resultatet kallar vi fibermull och är väldigt lik en vanlig grönkompost både i funktion, struktur och näringsinnehåll när den är en färdig kompost. Fibermull har vi använt i våra jordar i över 40 år och det är ett material vi är trygga med att använda. 
   
  Att använda naturliga råjordar och kompost och stallgödsel är en jättebra idé! Vi jobbar på samma sätt med våra anläggningsjordar som du kan köpa på släpvagn eller i storsäck på våra produktions anläggningar. Dock går det inte att stoppa dessa jordar i små påsar, helt enkelt pga av att de skulle väga alldeles för mycket både att transportera och att hantera för kunden. Ur hållbarhetssynpunkt hade det bästa varit om alla köpte anläggningsjord byggd på naturlig jord. Så är ju dock inte fallet och våra kunder förväntar sig att kunna hämta jord i säck från närmaste trädgårdshandel. Därför kommer vi fortsätta att tillverka jord med torv eller andra material som motsvarar torvens funktioner. 
   
  Tack för feedback! 
  Maria

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.