Till senaste kommentaren

Hur gör man sig av med Åkervinda?

Åkervinda sprider sig över tomten. Detta år mer än någonsin. Dels som täta snår som tom min slagklippare nästan inte tar sig igenom. Och som en låg marktäckare bland gräs och blommor. Vad kan jag göra?

Peter

Kommentarer

 • Hej!

  Det finns tre bekämpningsmetoder som gäller mot ogräs som åkervinda. Avslagning, dvs att uttrötta och hålla tillbaka vindan med hjälp av uttröttning, att ständigt slå av/klipp ner växten. De andra två är kemisk bekämpning eller marktäckning.
  Åkervindan är ett av de mest svårbekämpade ogräsen som finns. Att rensa bort den i rabatter är ett megajobb som tar flera år, om det alls lyckas. Det hjälper inte att försöka gräva upp åkervindan, resultatet brukar bara bli ännu mer att bekämpa eftersom minsta lilla rotbit snabbt blir en ny planta. Åkervinda har nämligen djupa pålrötter med förgreningar flera meter ner i jorden och dessa rotutlöpare kan sprida ut sig över en yta på tiotals kvadratmeter. Till råga på allt sprider den sig också med frö.
  På de ställen utanför gräsmattan där er åkervinda växer har ni att välja mellan att använda Roundup, ett tillåtet kemiskt ogräsbekämpningsmedel, eller att helt täcka jorden med svart plast i minst två års tid så att allt ogräs kvävs. Men inte heller då kan ni vara riktigt säkra på att bli av med åkervindan, eftersom fröerna kan överleva flera år nere i jorden och sedan sätta igång och börja gro när man väl har tagit bort plasten. Roundup med glyfosat (gul etikett) är det som gäller om du ska ha en chans. Lycka till!
  Anna
 • Hej
  Roundup med Glyfosat är väl inte tillåtet sälja längre

  Cecilia
 • Hej,
  För privatpersoner kommer det införas att användarstopp den 1 oktober för Roundup med Glyfosat, vilket gör att produkten kommer tas bort från försäljningsställena innan dess.
  Anna
 • Hej, tyvärr ett litet sent inlägg. Om man man bekämpar med glyfosat tar det även död på allt gräs som växer på den ytan?. Vill gärna bevara så mycket av den ursprungliga vegetationen som möjligt.
  Tommy
 • Hej Tommy,
  Det tar död på allt!
  Maria
 • Tack för svar Maria. Ok det var lite  väl brutalt. Sprutas inte det på åkrarna samtidigt som att säden växer där? Eller det är kanske andra mer specialicerade bekämpningsmedel - och grödor. Hoppades att hitta nått som i alla fall kan skona gräsarter, tänkte sädarter är ju gräs. 😀 Det finns ju kombigödning till gräsmattor som bekämpar ogräs men inte gräs tex.
  Tommy
 • Det var inte meningen att det skulle uppfattas brutalt😊
  Maria
 • Jag beställde och provade medel med glyfosat (förra sommaren gick ff beställa). Det dödade gräs effektivt och ganska bra med kirskålen. Nässlorna rök. Maskrosor och Åkervinda kräver mer än så tydligen…. De står ff kvar. Så är du rädd om gräset ska du inte spruta glyfosat (finns medel säger min granne som är bonde som inte tar gräs men det kan man som privatperson inte beställa- eller kan och kan, finns säkert ngnstans men är inte lagligt- det är ju iofs inte glyfosat heller längre)
  Cecilia
 • precis
  Maria
 • Tack Maria och Cecilia 😊. Som jag misstänkte då, jag får ta en diskussion med närmsta bonde!
  Tommy
 • 👩‍🌾😊
  Maria

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.