Till senaste kommentaren

Vad kan man göra åt en lerig gräsmatta?

Hej!

Vi köpte ett hus för fyra år sedan,  sedan dess har jag utan att lyckas försökt få till en fin gräsmatta. Problemet är att jorden är så lerig att hela gräsmattan blir lervälling på vintern, och väldigt hård på sommaren. Vad gör man åt detta?

Kommentarer

 • Hej,
  Tyvärr är detta inte helt enkelt att lösa.
  Gräs vill ha fuktigt i översta lagret (för att inte torka ut så snabbt), och väldränerat under rötterna, så vattnet kan rinna vidare. På lerjord är detta svårt att åstadkomma.

  Lerjord består av superfina partiklar. Den håller vatten bra, och är oftast näringsrik. Nackdelen är att den är kompakt och att i torka blir den stenhård.
  Vill man ha ett någorlunda snabbt och riktigt bra resultat så är tyvärr det så att min rekommendation är att börja om. Fräsa upp gräsmattan, lägga på 8-10 cm Växtjord gräs och så ny gräsmatta. Ett annat alternativ är att fylla på med mullrik jord, kompost, sand och grus och fräsa ner den i lerjorden 20-30 cm så att allt blandar sig och sedan så nytt gräs.

  Väljer man istället att jobba med det man har så kan man lägga på sand eller mullämnen (barkmull till exempel).

  Det är bra att underhålla gräsmatta på lerjord genom att tillföra någon knapp cm sand (som toppdress) ovanpå gräsmattan fortsättningsvis. Den letar sig neråt i leran och "försvinner", men hjälper på detta sätt till att bibehålla bra dräneringen. Det är också bra att lufta gräsmattan, speciellt på gångstråk, t ex genom att sticka ner en grep eller använda en luftare. Sanden ska vara av det grövre slaget (0.5-1.5 mm minst) och får inte innehålla nollfraktion.

  Lycka till!
  Anna
 • Hej, och tack för synpunkter! Finns det någon specifik produkt (sand / barkmull) som du i så fall rekommenderar? Och när på året bör man strö ut det? MVH / Andy
 • Hej,
  Du ska kika efter lite grövre sand (gärna 0.5-1.5) viktigt att det är utan nollfraktion samt barkmull. Jag tror att all barkmull på marknaden är jämförbar.
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.