Mögel i jorden?

Hej,

Det ser ut som att det är mögel i mi jord i jordsäcken. Kan det stämma?

Tack för svar. Hälsningar, Jan

Kommentarer

 • Hej Jan!
  Tack för din fråga. Jodå, det händer ibland att vi får frågor om att våra jordar med kompost i innehåller ”mögel” .

  Detta är egentligen inget problem eftersom det som sker är - att vid viss fukthalt aktiveras det mikroliv som finns i produkten och ”blommar ut”.

  Mikroliv ser ut som mögel – det är fullt av detta i alla komposter. Problemet är bara att komposten helst ska stabiliseras, så att ”möglet” försvinner (komposten blir inaktiv) innan man packar i säck, vilket vi inte alltid lyckas med. Detta sker speciellt i produkter, som har bra struktur och god tillgång på syre/fukt.

  Mikrolivet har ingen negativ verkan på växterna eftersom processen avstannar när produkten tas ur påsen. Tvärt om är det en fördel för växterna att jorden är levande. Det ser kanske lite konstigt ut för den som inte vet hur jord fungerar, därav packar vi helst produkten när den är lite torrare för att undvika missförstånd.

  Motsvarade fenomen, som ser ut som mögel, uppträder ibland i naturgödslade jordar där naturgödseln kan sätta fart på mikrolivet (som vi ju egentligen vill ska ske).

  En helt torr Kompost har i stort sett inget mikroliv / mögel på samma vis, men är då en sorglig syn att packa upp och kräver att man verkligen dränker krukan i vatten relativt länge efter omplantering. Skulle man sedan sätta en plastpåse över växten kommer det med stor sannolikhet bildas ”mögel” på ytan under en kort tid, vilket även det stannar av när ytjorden torkar upp.

  Du kan läsa mer om jord här: Vad är jord

  Emelie

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.