Till senaste kommentaren

Nysådd av gräsmatta - gror dåligt

Jag har efter VA-arbeten återställt min gräsmatta ca 250kvm.
För 6 veckor sedan gödslades (gräsmattegödsel) och sattes gräsfrö, 3 kg Extra Green. Arbetet utfördes av yrkesfolk och jag gjorde inköpet av frön hos Blomsterlandet.
Ytorna har kontinuerligt vattnats med spridare.
Fortfarande har det inte börjat växa något gräs, däremot har det sedan ett par veckor börjat växa större bladväxter, som nästan helt tagit över de nysådda områdena.
Vad ska jag göra?
Börje

Kommentarer

 • Hej,
  Vi rekommenderar att så gräs på hösten främst för det kräver mindre passning med bevattning och man slipper täcka när temperaturen kryper nedåt noll på natten. Jag vet inte var i Sverige du bor, men för 6 veckor sedan var det rätt så kallt i stora delar av Sverige.

  Beroende på vilket gräsfrö man valt så tar det mellan en knapp vecka upp till en månad för att se resultat. Extra Green har groningstid på upp till en månad vi bra förhållanden men är det kallt kan det ta längre tid. Under denna tid är det otroligt viktigt att såbädden inte torkar ut, utan den måste hållas konstant fuktig. Jordtemperaturen får heller inte understiga 8 grader.

  Ett frö som håller på att gro som får torka ut kommer att dö. En varm vår/sommardag är det krävs det mycket för att hålla det fuktigt om man inte mer eller mindre hela tiden skvätta på vatten. Därför rekommenderar vi att så gräs under hösten, men kan man hålla det fuktigt så går det minst lika fort att få det växa på våren.

  Det är normalt att ogräs hinner gro innan gräset etablerar sig och det brukar lösa sig genom att vattna, klippa och gödsla så konkurrerar gräset ut ogräset vartefter. 

  För att påskynda etableringen kan sådden med fördel täckas med fiberduk, både för att skynda på groningen och skydda för uttorkning en torr, varm och solig dag.

  Under etableringen så vattnar man lite och ofta till skillnad från den färdiga gräsmattan som behöver ca 25 mm i en omgång var 5-7 dag.

  Lycka till med din gräsmatta!
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.