Pyralid i gödsel/jord

Hej
FOR har uppmärksammat att det finns rester av bekämpningsmedel (aminopyralid och klopyralid) i vissa märken av jord och gödsel på påse. Se https://for.se/2021/07/29/analys-av-pasjord-och-organiska-godselprodukter/

Exempelvis har det påvisats i pelleterad hönsgödsel från andra tillverkare.
Jag köpte Weibulls pelleterade hönsgödsel förra året och nu undrar jag om det finns risk för att pyralider finns även i den produkten ?
Jag odlar tomat och chili som är känsliga även för små halter av pyralid.

Generellt, gör ni stickprov och testar era produkter för förekomst av pyralider ?

Tack
Martin

Martin K Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Amino- och klopyralid är ogräsmedel som används för att bekämpa ogräs i spannmål, vall och sockerbetsfält. De används inom hela EU och således även i Sverige.
  När jordbrukare använder bekämpningsmedel såsom Amino- och Klorpyralid mot ogräs på exempelvis spannmålsfält så kan det sedan finnas rester kvar i skörden, skörden användes sedan som bla djurfoder. Det verksamma ämnet stannar inte kvar i djuret utan följer med i avföringen. Dessa ämnen finns inte bara som rester i gödsel utan i de allra flesta jordbruksprodukter. När det gäller livsmedel så finns gränsvärden fastställda för hur höga halter som är tillåtna men för jordbruksprodukter finns ännu inga gränsvärden. De nivåer som är funna inom gödselprodukterna som har varit under utredning visar på lägre värden än vad som är tillåtet. Econova arbetar för att gränsvärden ska skapas även för gödsel och andra jordbruksprodukter.
  De nivåer som uppmätts har påvisats kunna skada ett fåtal känsliga växter, är under de gränsvärden livsmedelsverket satt upp för humankonsumtion.

  Detta är ämnen som finns i vårt samhälle och som vi får i oss i vår dagliga kost från spannmål och kött. Gränsvärdena som hittas i gödsel är under gränsvärdena om vad som får finnas i vår mat. Så länge de finns på marknaden, vilket vi tror de kommer att göra under lång tid framöver eftersom jordbrukare behöver dessa i sin produktion, så kommer de att träffas på både här och där.

  Önskar man som konsument att helt utesluta risken för att spår av bekämpningsmedel påverkar särskilt känsliga växter rekommenderar vi att man väljer mineralgödsel. Med de underlag vi har idag kommer vi inte ta bort produkterna ur sortimentet då vi anser att vinningen med organiskt gödsel är stor, det bidrar till många fördelar för vår miljö och bidrar till en bättre jord.


  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.