Till senaste kommentaren

Hur kan ni garantera innehållet i er jord, med tanke på debatten ?Carina

Kommentarer

 • Hej,
  Vi testar alla organiska gödsel som vi använder.
  Vill man helt ta bort risken för att bekämpningsmedelsrester kan komma med finns tyvärr idag inget annat alternativ än att välja jordar som enbart är gödslade med mineralgödsel. Detta beror på att det inte finns organiskt gödsel på marknaden idag i de volymer som krävs för vår produktion som kan garantera att inte bekämpningsmedelsrester kommer med. Även om vi köper eko-certifierat, organiskt gödsel så har hönorna och korna i sin tur ofta ätit konventionellt odlat spannmål eller stått på ströbäddar med konventionellt odlad halm.

  Drömmen vore ju att det fanns eko-gödsel som helt byggde på animaliskt gödsel som i sin tur är uppfödda på ekologiskt foder. Men det finns inte på marknaden tyvärr. Så länge lantbrukarna får använda dessa bekämpningsmedel så kommer vi inte kunna garantera att bekämpningsmedelsrester kan undvikas helt.

  Utan att kunna ge en fullständig garanti, så är det organiska gödslet Biofer det enda som verkar helt säkert. Detta beror på att det bygger på slaktavfall och att djuren inte verkar ta upp resterna i sin vävnad, utan det följer med ut med avföringen. Men biofer är ju på sitt sätt motsatsen till veganskt…

  Ska ju också tilläggas att vi arbetar febrilt med att försöka hitta organiska medel som skulle kunna ersätta animaliebaserad gödning, men än finns inget som är testat nog för att vi ska känna oss säkra på att att lansera det i våra jordar.

  Men grönkompost innehåller ju näring kan man tänka. Jo, det gör det visserligen. Men ganska lite. Det skulle betyda att vi var tvungna att använda ren kompost i princip för att få nån form av näringsrik produkt. Problemet med detta är att kompost är tungt. Så tungt att vi inte kan fylla en säck med det då vi i så fall inte når de lagkrav på hur tung en säck får vara. Någon ska ju hantera den där säcken också…

  Det är många parametrar som gör detta arbete tungrott. Men utan att avslöja för mycket så jobbar vi som sagt ständigt med att testa och utvärdera olika organiska material som skulle kunna vara intressanta.

  Att kunna erbjuda helt säkra produkter är såklart det vi vill och det är där vårt intresse ligger.
  Carina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.